Tillsammans för tryggare bostäder. Hållbarhetsrapport 2024
2 LindholmsGruppen 30 22 ”Samarbetet med Adapteo skapar både abetstillfällen och direkt samhällsnytta.” ”Genomatt ta över ansvaret för en del av våra inleveranser har vi minskat onödiga transporter på vägarna." 24 ”System, hållbarhet och ledarskap var i fokus för våra stora utbildningsinsatser under 2024.” 32 ”Tack vare en ny väsentlighetsanalys tog vi stora kliv mot implementeringen av hållbarhetsdirektivet CSRD.”
3 Hållbarhetsrapport 2024 Innehåll. ORGANISATION Vårt ansvar 4–5 MÅL & STRATEGI Välkommen till år 2030 6–7 Strategi 8–9 Vd-ord 10–11 Affärsmodell 12–13 VÅRA BOLAG Eksjö Industri AB 14 Eksjöhus AB 15 Eksjöhus Modulbygg AB 16 Eksjöhus Bostad AB 17 VÅRA HÅLLBARHETSFRÅGOR Vår klimatpåverkan 18-19 Effektiv resurshantering 20-21 Transporter 22-23 En hållbar arbetsplats 24-27 Ansvar gentemot våra kunder 28-29 Långsiktigt värdeskapande samarbeten 30-31 Så arbetar vi för att nå våra mål 2030 32-33 STYRNING & UPPFÖLJNING Så följer vi upp vårt hållbarhetsarbete 34-35 GRI-index 36-38 Revisorernas utlåtande 39 31 20 ”Vi utökar vår satsning på svensk idrott som ett sätt att inspirera till mer rörelse bland unga.” ”Tack vare vårt smarta kombiverk kan vi fortsätta att öka resurseffektiviten.”
4 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell n LindholmsGruppens historia började 1941, när den lokala entreprenören Simon Lindholm startade finsnickeri i trästaden Eksjö. Tre år senare köpte han ut de övriga delägarna och lade 1944 grunden till det som idag är LindholmsGruppen AB. Sedan dess har mycket förändrats. Förutom att familjen Lindholm – idag fjärde generationen – som fortfarande tillverkar bostäder på samma plats och i samma anda som för åttio år sedan. För åttioår sedanbytteSimon Lindholmfrån kökssnickerier till hustillverkning. Restenär vår historia. 1944 Hustillverkning påbörjas, Simon Lindholmblir ensamägare. Som familjekoncern arbetar vi inte för nästa år – vi arbetar för nästa generation. Det är ett synsätt som speglas i våra beslut, våra vägval och våra relationer med medarbetare, leverantörer och kunder. Det ger oss ett perspektiv som på ett naturligt sätt präglas av långsiktighet. Sedan 1944 har vi förvaltat en stolt tradition av hustillverkning och ett arv där värderingar som kunskap, trygghet, långsiktighet och kostnadsmedvetenhet burits från en generation till en annan. Värderingar som utgör våra kärnvärden och som än idag beskriver vad vi står för och hur vi arbetar. Vi förvaltar vårt arv, inte genomatt blicka bakåt, utan genomatt se framåt. Vi bär vårt synsätt in i framtiden, eftersomdet är så vi bäst kan bidra till ett hållbart liv genom sunda bostäder, även för kommande generationer. VÅRT ANSVAR Vi utvecklar bostäder sombidrar till ett hållbart liv för nuvarande och kommande generationer. 1941 Eksjö Industri AB bildas och fokuserar på snickerier för fönster och kök.
5 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index 1961 Första huset exporteras till Tyskland. 1967 Sågverket invigs på den plats där det ligger idag. 1972 Hustillverkningen får namnet EksjöhusAB, sågverketbehåller namnet Eksjö Industri AB. 1994 Moderbolaget Eksjöhus Industrier AB bildas. 2015 Eksjöhus IndustrierAB byter namn till LindholmsGruppenAB. SävsjöTrähus AB förvärvas. 2017 Eksjöhus Modulbygg AB samt Eksjöhus Bostad AB bildas. 2017 Eksjöhus Modulbygg AB:s nya fabrik invigs. 2022 Eksjöhus Bostad Entreprenad AB bildas. TRYGGHET Våramedarbetare ska vara trygga på sin arbetsplats, våra kunder ska känna sig tryggamed sin leverans från oss och våra samarbetspartners ska känna sig tryggamed oss somaffärspartner. Därför arbetar vi med jämlikhet, inkludering och mot all formav kränkande särbehandling. KUNSKAP Vi tar tillvara våramedarbetares, leverantörers och samarbetspartners samlade erfarenheter. Vi arbetar ständigtmedatt utveckla oss själva, våra tillverkningssätt och våra produkter genomgod omvärldsbevakning och kontinuerlig kompetensutveckling. LÅNGSIKTIGHET Som familjeföretag är långsiktighet en förutsättning. Vi väljer en hållbar utveckling framför snabba resultat, både när det gäller våramedarbetare och de bostäder vi tillverkar tillsammans. I våra bolag stannar man i många år, både sommedarbetare, leverantör och kund. KOSTNADSMEDVETENHET Vi är övertygade omatt beprövade och vedertagnametoder ger bättre resultat i det långa loppet. När vi investerar gör vi det efter att vi säkerställt att vår arbetsmiljö, våra leverantörskedjor och vår slutprodukt går i linjemed vår vision omen långsiktig hållbarhet.
6 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell MÅL Välkommen till år 2030. Året är 2030 och på ytan är det mesta sig likt. När du kliver in genom grindarna till våra fabriker märker du först ingen skillnad. Men när du passerat receptionen lägger du snart märke till eltruckarna, som ljudlöst rör sig över området. Och lite längre bort; lastbilarna som laddasmed el från solcellsparken på fabrikstaket. En behaglig tystnad ligger över området. En tystnad som vittnar om att förbränningsmotorernas tid i det närmaste är förbi. Men de största förändringarna ser du inte med blotta ögat. I LindholmsGruppen AB:s hållbarhetsredovisning för år 2030 kan du istället läsa om hur vår tillverkning och våra inköp är klimatneutrala. Du kan också läsa om hur våra arbetsplatser präglas av jämlikhet och hållbar tillväxt och hur de bostäder vi tillverkar ger våra kunder förutsättningar för att leva ett hållbart liv. Allt detta, en del av vår stora vision – att från skog till färdig bostad, utveckla bostäder sombidrar till ett hållbart liv för nuvarande och kommande generationer. Det har varit en lång och inte alltid en självklar resa. Men nu, år 2030, har vi kommit en bra bit på vägen. ”Allt detta, en del av vår stora vision–att från skog till färdig bostad, utveckla bostäder som bidrar till ett hållbart liv för nuvarande och kommande generationer.”
7 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index ÅR 2030 – Är all vår tillverkning och våra inköp klimatneutrala*. – Präglas våra arbetsplatser av jämlikhet och hållbar tillväxt. – Ger våra bostäder ännu större förutsättningar för våra kunder att leva ett hållbart liv. *Att vara klimatneutral kan innebära flera olika saker. Det mest effektiva sättet att blir klimatneutral är att undvika klimatpåverkande utsläpp. I de fall utsläppen inte kan undvikas kan man kompensera för de utsläpp som görs, till exempel genom att plantera skog som binder motsvarande mängd koldioxid som släpps ut. Vår ambition är att undvika klimatpåverkande utsläpp i så hög grad som möjligt.
8 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell STRATEGI Vi närmar oss 2030. Så här ser planen ut. HÄR STÅR VI JUST NU När vi formulerade vår hållbarhetsstrategi var det självklart att inkludera hela koncernen i arbetet. Vi ska ta ansvar för vår klimatpåverkan inom samtliga bolag, som sträcker sig över hela värdekedjan, från råvara till färdig bostad. Vi har valt att fokusera vårt arbete på två områden där vi kan göra som störst skillnad: – Effektiv resurshantering – Transporter Vi arbetar även med hållbarhet ur ett bredare perspektiv genom att fokusera på ytterligare tre områden: – En hållbar arbetsplats – Ansvar gentemot våra kunder – Långsiktigt värdeskapande samarbeten Under året har vi genomfört en dubbel väsentlighetsanalys som kommer att resultera i uppdaterade hållbarhetsfrågor under 2025. Läs mer om arbetet på sida 32 och mer om respektive hållbarhetsfråga på sida 18 till 31. Bygg- och fastighetsbranschen står för en stor andel av de klimatpåverkande utsläppen i Sverige. Därför har vi satt tuffa mål för oss själva. Stora visioner och ambitiösa mål skapar den handlingskraft som krävs. Så här ser planen ut för klimatneutralitet år 2030. VÅRA MÖJLIGHETER Implementeringen av EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD* och rapporteringsstandard ESRS kommer kräva stora resurser under året somkommer. Samtidigt ger den oss en helt nymöjlighet att analysera och utveckla vårt hållbarhetsarbete. Under 2025 planerar vi för en ny klimatberäkning somger oss en idé över de steg vi behöver ta för att minska vårt klimatavtryck ytterligare. Vår starka ekonomiska ställning ger ossmöjligheten att kunna göra dessa nödvändiga prioriteringar för att fortsätta vårt arbetemot klimatneutralitet 2030. *CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett Europeiskt hållbarhetsdirektiv med syfte att standardisera hållbarhetsrapportering. ESRS (European Sustainability Reporting Directive) är den standard som skall användas för rapportering. VÅRA UTMANINGAR Vår bedömning omett utmanade 2024 visade sig stämma. Trots hårda prioriteringar behövde vi genomföra personalneddragningar på Eksjöhus och Eksjöhus Bostad. Genomatt begränsa budgetramar och investeringar har vi trots allt begränsat omfattningen av uppsägningarna medmål att behålla en så stor del av vår personal sommöjligt. Kompetensen hos våramedarbetare har byggts under lång tid och är nödvändig för implementering av de systemsom behövs för att ta vårt hållbarhetsarbete vidare, där implementeringen av vårt nya affärssystem Monitor är en viktig pusselbit. Under 2025 räknar vi återigenmed att minska nyinvesteringarna i vår produktion för att i stället trimma in de storamaskin- och systeminvesteringar somgjorts under de senaste åren.
9 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index FOKUS 2025 – Ny klimatberäkning scope 1-3. – Implementering av nya rapporteringskrav enligt EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD . FOKUS 2025 – Tydlig och transparent information till anställda för öka delaktigheten. – Genomföra nymedarbetarenkät, MMI-index. FOKUS 2025 – Implementera nya regler för Svanencertifieringen inom relevanta bolag. GLOBALA MÅL GLOBALA MÅL GLOBALA MÅL Våra mål utgår från de globala målen som antogs av FN:s medlemsländer 2015, kallad Agenda 2030. Det här är vårt bidrag till en hållbar utveckling och våra främsta åtgärder för att uppnå vår vision. Vägen till att nå våramål 2030 LINDHOLMSGRUPPENS MÅL 2030 Våra bostäder ger förutsättningar för kunden att leva ett hållbart liv. LINDHOLMSGRUPPENS MÅL 2030 Vi har en arbetsplats präglad av jämlikhet och hållbar tillväxt. LINDHOLMSGRUPPENS MÅL 2030 Vår tillverkning och våra inköp är klimatneutrala. Läs mer om vägen till våramål på sida 35.
10 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell n När Europa skruvar upp kraven på hållbarhetsrapportering, kliver USA ur Parisavtalet. Mitt i vår europeiska implementering av ett nytt, omfattande hållbarhetsdirektiv väljer världens mest inflytelserika demokrati att begränsa samarbetet inom klimat och handel. Det får konsekvenser. Låt oss återkomma till det. Inför 2024 valde vi inom LindholmsGruppen återhållsamhet. Vi räknade med en fortsatt svag hus- och boendemarknad, vilket visade sig vara en korrekt bedömning. Större investeringar i vår produktion och tillverkningskedja har lyst med sin frånvaro. Istället har vi investerat på andra håll. Under 2024 har Hållbarhetsrådet investerat tid och resurser i att täcka de luckor som vår GAP-analys identifierade hösten 2023. För att möta kraven i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) har vi genomfört en rad åtgärder som du kan läsa mer om på sida 32, där vår dubbla väsentlighetsanalys står för en av de mest betydande insatserna. Trots att starka krafter drar åt motsatt håll är vi övertygade om att en bindande, mer omfattade hållbarhetsrapportering är rätt väg framåt. I grund och botten ser vi det som en affärsmässig investering, där vi möter upp EU-direktivet och samtidigt får bättre kontroll över hela vår värdekedja. Det som är bra för klimatet – är också bra för LindholmsGruppen. Samtidigt kan vi inte blunda för utmaningarna. Avskogsningsförordningen EUDR är ett tydligt exempel. Vid årsskiftet bjöd vi in leverantörer till en diskussion kring det kommande regelverket som innebär att varje träråvara ska märkas med ursprungsplats. Ett nödvändigt initiativ för att motverka avskogning – samtidigt en utmaning för många leverantörer av sammansatta träprodukter. Ett tydligt exempel på komplexiteten i frågorna och något du kan läsa mer om på sida 14. Och konsekvenserna av utvecklingen i USA? Politisk oro och konflikter kan leda till skadlig kortsiktighet och protektionism. Då är motkrafter i form av långsiktighet och samarbete viktigare än någonsin. Vi vill vara en del av den motkraften. Under 2025 arbetar vi för klimatneutralitet 2030 – tillsammans med våra medarbetare och samarbetspartners. Nu kavlar vi upp ärmarna. Oskar Lindholm, vd, LindholmsGruppen "Just nu är samarbete viktigare än någonsin." Oskar Lindholm tog över vd-skapet i LindholmsGruppen under 2023 och representerar nu fjärde generationen Lindholm i familjekoncernen.
11 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index Viktiga framstegunder 2024 1,98% 79 NKI-VÄRDE markerar vår lägsta sjukfrånvaro på 8 år. En stor framgång under året och ett resultat av långsiktigt arbete. Läs mer på sida 24. Med ett Nöjd Kund Index- värde på 79 noterade Eksjöhus sin högsta notering någonsin i Prognoscentrets årliga undersökning bland småhusköpare. Det innebar också sjätte året i rad i toppen av undersökningen. Läs mer om resultatet på sida 29. 1 januari 2025 börjar EU:s nya hållbarhetsdirektiv gälla för LindholmsGruppen. Under året har vi haft stor fokus på förberedelser och utbildningsinsatser för att stå redo. Läs mer på sida 32. Under 2024 har vi genomfört flera viktiga vidare- och kompetensutbildningar för vår personal. På agendan stod bland annat affärsystem, hållbarhetsdirektiv och ledarskap. Läs mer på sida 24. Nu står de klara, de nya hyresrätterna i Eksjös senaste bostadsområde, Nannylund. Projektet är utvecklat och färdigställt inom LindholmsGruppen, som också blir hyresvärd för de nya bostäderna i centrala Eksjö. Gensvaret var stort – samtliga hyresrätter var tingade innan området stod klart. Succé, alltså. Läs mer på sida 28. Succé för egna hyresrätter i Nannylund! Välkommen Albin! Albin Selskog är ny transportansvarig på Eksjöhus sedan 2024. Därmed tar han också plats i vårt hållbarhetsråd. Lär känna Albin och lär dig mer om hans prioriteringar under året på sida 22. Gamlamoduler får nytt liv i Eksjö Eksjöhus Modulbygg har inlett ett nytt samarbete med en av Sverige största hyrmodulstillverkar, Adapteo. På Galoppstigen 2 i Eksjö renoveras och energieffektiviseras nu hyrmoduler på löpande band innan de får nytt liv som förskolor och vårdcentraler runt om i Sveirge. Läs mer på sida 30. CSRD
12 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell AFFÄRSMODELL En familjär affär, från början till slutkund. Vår affär börjar med en planta i skogen och sträcker sig över tröskeln till våra kunders nya hem. I vår koncern ryms hela kedjan, från råvara till färdig bostad. Det är ett sätt för oss att säkerställa våra höga krav på kvalitet och långsiktighet. Samtidigt är det en affärsmodell som ger oss bättre förutsättningar att nå vårt övergripande hållbarhetsmål – klimatneutrala inköp och tillverkning till år 2030. Vår affärsmodell har gett oss en god ekonomisk utveckling genom åren. Men tillväxt är inget självändamål. All vår utveckling sker utifrån vår filosofi omatt bygga en solid och långsiktig trygghet. Som familjeföretag har vi nämligen lärt oss att varsam tillväxt över generationer ger bättre kvalitet. Något som är lika sant för virket i våra bostäder som för våra bolag som förädlar det.
13 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index ÄGARFAKTA LindholmsGruppen AB ägs av familjen Lindholmoch omfattar fem dotterbolag. Inommoderbolaget LindholmsGruppen AB var 17 personer anställda under 2024, med ansvar för koncerngemensamma funktioner (2023: 16 st). Vd för LindholmsGruppen AB är Oskar Lindholm. KONCERNFÖRDELNING KVINNOR/MÄN 82% män 18% kvinnor ANTAL ANSTÄLLDA 248 st KONCERNEN I SIFFROR Omsättning (msek) Resultat (msek) 2021 1 024 109 2022 1 269 61 2023 1 215 64 2024 814 24 80 60 40 20 0 2021 2022 83 2023 81 2024 71 75 Soliditet (%) Från skog till bostad– LindholmsGruppens värdekedja LindholmsGruppenABär en familjeägdkoncernmedmånga dotterbolag, alla tätt knutna till kärnaffären. Vårasexbolagfinns alla inomen radieav4mil frånvårt huvudkontor i Eksjöochär djupt rotade i närområdet, precis somfamiljen Lindholm. LindholmsGruppenAB förvaltar skogsfastighetermedöver 1 500hektar PEFC- och FSC®-certifierad skog i trakterna kring Eksjö*. Sågverket och hyvleriet på Eksjö Industri AB förädlar timmerstockarna av gran och furu, somsedan blir råvara i några avmarknadens populäraste småhus genomEksjöhus AB, vars husfabriker återfinns en kort promenad från sågverket samt någramil bort, i Sävsjö. Några kilometer från Eksjö centrum ligger Eksjöhus Modulbygg AB, som tillverkar husmoduler färdiga för montering, med bostads- eller hyresrätter somkund. Husmodulerna säljs av Eksjöhus BostadAB, koncernens bostadsutvecklare somköper, säljer och utvecklar fastigheter ochmark i hela Sverige. Monteringen sköts av Eksjöhus Bostad Entreprenad AB. Sedan 2017 samordnar vi vårt hållbarhetsarbete i LindholmsGruppen AB:s allabolag. Med hållbart företagande som ledstjärna kan vi fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda våra kunder hållbara boenden präglade av äkta omsorg och hög kvalitet. 4.Virket och panelerna levereras till våra hus- fabriker, en kort sträcka från sågverket. 7. Komponenter ochmoduler färdigställs påplats till trivsammaboenden för småhusägare, hyres- och bostadsrättsföreningar över hela landet. 5. Eksjöhus AB och Eksjöhus Modulbygg AB tillverkar småhus ochmoduler under trygga och kvalitetssäkrade förhållanden. 1. Vår råvara hämtas från vår egen skog och närliggande timmerleverantörer. 2. Vår lokala verksamhet säkerställer korta virkestransporter (vårt mål är att timret ska tas från skog inom6mils radie). 3. Timret förädlas i vårt sågverk Eksjö Industri AB. 6. Komponenter och moduler lastas, i Eksjöhus AB:s fall på egna lastbilar, för transport till byggplatsen. 82% 18% 1 2 3 4 5 6 7 ”LindholmsGruppenAB förvaltar över 1 500hektar PEFC-ochFSC®-certifierad skog i trakternakringEksjö.” *Fastigheterna är dubbelcertifierade enligt PEFC, certifikat nr certifikat nr PEFC/05-22-11 och FSC®, certifikat nr, FSC®-C014930.
14 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell EKSJÖ INDUSTRI AB ”Nya rutiner gör oss redo för 2025.” Ett historiskt lågt byggande och historiskt höga timmerpriser präglade 2024. Detta påverkade Eksjö Industri somminskade i produktionstakt för att möta utmaningarna. Anders Magnusson, vd, Eksjö Industri AB n En låg efterfrågan på förädlat virke tillsammans med en brist på sågtimmer driver upp råvarupriserna. En kombination som resulterade i en vikande lönsamhet för Eksjö Industri under 2024. – Vi har tyvärr behövt möta utmaningarna med minskad personalstyrka. Det är alltid tufft och något vi undviker in i det sista, säger Anders Magnusson, vd, Eksjö Industri. Trots utmaningarna har man kunnat färdigställa de stora investeringar som gjorts de senaste åren. – Vi har bland annat driftsatt kombiverket och det nya hyvleriet och injusteringsarbetet pågår enligt plan för att snart komma i mål med de nya rutinerna. Vi har också genomfört insatser som minskar vårt spill och ökar uttaget från det timmer vi köper, berättar Anders. En viktig del i effektiviseringsarbetet var en koncerngemensam utbildning i panelsortering. Målet med utbildningen var att minska spillet och öka kunskapen kring vilken typ av kvalitet som krävs i tillverkningen inom hela koncernen. – Under 2025 arbetar vi vidare med hur vi tillsammans med de andra bolagen ska nyttja råvaran på bästa sätt. Det är dels en ekonomisk fråga, men också ett sätt för oss att hela tiden blir mer resurseffektiva, säger Anders. Under 2025 ställer EU:s avskogningsförordning (EUDR) nya krav på verksamheten. Förordningen börjar gälla 30 december 2025 och är tänkt att motverka handel med råvaror som bidrar till avskogning. – Enligt den nya förordningen måste vi kunna spåra vår råvara inom en viss radie från avverkningsplatsen. Vi har god ordning och ser inga hinder att leva upp till detta, även om det självklart innebär extra administration. Trots utmaningarna ser Anders ljust på framtiden. – På längre sikt förväntas behovet av fossilfria bygg- material som trä öka kraftigt, vilket gör att framtiden ligger för oss. Vi arbetar hela tiden för att stå redo när det vänder, avslutar Anders. EKSJÖ INDUSTRI AB Verksamheten utgörs av försågningoch vidareförädlingav trävaror. I hyvleriet vidareförädlas trävarorna efter kundernas önskemål. Ca. 26%går till LindholmsGruppenAB:s egnahusproduktion resterande till externaproducenter, bygghandel eller grossister både inomSverige eller för export till andra länder främst Europa. Eksjö Industri AB har högsta kreditvärdighet (AAA). 2024 Sågat virke: 64 092 m3 (2023: 64 172m3) Levererat virke: 66 614m3 (2022: 76 470 m3) Antal anställda: 39 st (2023: 40 st) Grundat: 1961 Ägs till: 100% Vd: Anders Magnusson Eksjö Industri AB är tillståndspliktig verksamhet, klass B, vilket kräver omfattande rutiner, löpande egenkontroller och årliga riskanalyser. Varje år lämnas också enmiljörapport till tillsynsmyndigheten. Eksjö Industri AB är certifierade enligt PEFC (Licence number PEFC/05-32-275) och FSC® (License Code FSC®-C125137). EKSJÖ INDUSTRI I SIFFROR Omsättning (msek) Resultat (msek) 2021 286 52 2022 299 33 2023 267 -8 2024 261 -5 80 60 40 20 0 2021 59 2022 59 2023 2024 52 Soliditet (%) Anders Magnusson 66
15 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index EKSJÖHUS I SIFFROR Omsättning (msek) Resultat (msek) 2021 755 87 2022 807 31 2023 761 61 2024 526 34 80 60 40 20 0 2021 67 2022 2023 68 76 2024 7 Soliditet (%) 72 EKSJÖHUS AB En av Sveriges största småhustillverkaremed knappt tio procent av marknaden*. Husen säljs främst till privatpersoner runt om i Sverige, men går även på export. I verksamheten ingår även exploateringsverksamhet avseende tomtmark, samt egen transportverksamhet som levererar både hus och sågat virke. 2024 Levererade hus: 251 st (2023: 412 st) Marknader: Sverige, Tyskland, Norge och Åland. Antal anställda: 132 st (2023: 164 st) Tillverkning: Eksjö och Sävsjö Grundat: 1941 Ägs till: 100% Vd: Frida Scherdén *Byggfakta 2024 Frida Scherdén, vd, Eksjöhus AB EKSJÖHUS AB ”Ett otroligt hedersbetyg från våra kunder.” Gryning på småhusmarknaden. Så kan året beskrivas ur Eksjöhus perspektiv, som behöll sin position på marknaden med flest sökta bygglov i Sverige även under 2024. n – Vi befäste vår position som marknadsledare och levererade de hus vi förväntade oss, trots vår personalanpassning, säger Frida Scherdén, vd, Eksjöhus AB. Likt 2023 var 2024 ett marknadsmässigt mellanår i väntan på en vändande konjunktur. Med andra ord ett bra tillfälle att inventera och uppdatera kritiska system för verksamheten. – Tack vare ett stabilt år, om än på en låg nivå, har vi kunnat driva igenom bytet av affärssystem. Ett komplicerat ingrepp som har krävt mycket men ger oss bättre förutsättningar framåt, säger Frida. Affärssystemet Monitor driftsattes under vintern 2024 och ger en rad positiva effekter. Eksjöhus får bland annat större möjligheter till uppföljning av inköp och utleveranser, vilket underlättar när kraven på hållbarhetsrapportering börjar gälla 2025. – Parallellt med systembytet har vi fokuserat på att säkerställa en stabil orderingång och att stärka bilden av Eksjöhus som en trygg och pålitlig husleverantör, något vi vet är extra viktigt i oroliga tider, förklarar Frida. En stark bekräftelse på detta kom då Eksjöhus för sjätte året i rad fick utmärkelsen Topp-3 i Prognoscentrets undersökning Nöjd Kund Index. – Det är ett otroligt hedersbetyg från våra kunder och en välkommen bekräftelse på att våra långa relationer med leverantörer och partners lönar sig, avslutar Frida. Frida Scherdén
16 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell Oskar Lindholm, vd, Eksjöhus Modulbygg AB EKSJÖHUS MODULBYGG AB ”Nannylund blev en stor succé!” En sviktande marknad kräver kreativitet. Redan under 2023 anpassade Eksjöhus Modulbygg tillverkningen för andra behov – ett initiativ som fördjupats under 2024. n Likt systerbolaget Eksjöhus Bostad är Eksjöhus Modulbyggs affär tätt knuten till marknaden för bostadsrätter. När året summeras kan vi konstatera att behovet av bostadsrätter har minskat tack vare nya initiativ och ett breddat erbjudande. – Vi räknande med stiltje på marknaden även 2024. Därför valde vi att titta på alternativa produkter och koncept för att hålla i gång produktionen, säger Oskar Lindholm, vd. Det innebar bland annat ett fördjupat samarbete med Adapteo, en av Sveriges största förmedlare av hyresmoduler till privat och offentlig sektor. – Vi har tecknat ett långsiktigt avtal med Adapteo som innebär att vi växlar upp renoveringen av hyresmoduler med särskilt fokus på energieffektivisering. Till exempel konverterar vi modulerna från direktverkande el till ett vattenburet värmesystem, berättar Oskar. Avtalet med Adapteo är flerårigt och innebär även att Eksjöhus Modulbygg tillhandahåller uppställningsplats för färdigrenoverade moduler. – Vi förvarar modulerna på vårt område här i Eksjö i väntan på transport till byggplatsen. Det tar bort behovet av mellanlagring och bidrar till minskade transporter över hela landet. Under 2024 välkomnade man också projektsäljaren Anki Nilsson, som utgår från Linköping. Ankis uppdrag är att hitta fler marknader där energieffektiva trämoduler är ett konkurrenskraftigt alternativ. – Vi ser stora möjligheter framför allt i offentlig sektor, där vår profil överlappar med kraven på prisvärda fastigheter med ett lågt klimatavtryck, berättar Oskar. Under 2025 öppnar Oskar för fler egna bostadsprojekt. EKSJÖHUS MODULBYGG AB Fokuserar på industriell tillverkning av bostäder med hög färdigställandegrad. Det innebär att exempelvis kök, badrumoch målning sker utan påverkan av väder och vind i en kontrollerad fabriksmiljö. Slutkundernaär bostadsrättsföreningar eller fastighetsbolag och säljs via systerbolaget Eksjöhus Bostad AB. 2024 Färdigställdahus/bostäder: 61 st (2023: 130 st) Antal anställda: 53 st (2023: 53 st) Grundat: 2017 Ägs till: 100% Vd: Oskar Lindholm EKSJÖHUS MODULBYGG I SIFFROR 2021 111 -23 2022 257 11 2023 124 4 2021 54 2022 2023 38 34 Soliditet (%) 2024 81 -11 54 2024 80 60 40 20 0 Omsättning (msek) Resultat (msek) Oskar Lindholm – Vi färdigställde vår egen hyresfastighet Nannylund innan årsskiftet. En succé som innebär att vi känner oss bekväma att utvidga vårt erbjudande kring bostäder under våren, vilket känns otroligt roligt, avslutar Oskar.
17 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index EKSJÖHUS BOSTAD AB I SIFFROR Omsättning (msek) Resultat (msek) 2021 109 56 2022 346 27 2023 293 -4 2024 87 0 80 60 40 20 0 2021 24 2022 63 2023 55 2024 33 Soliditet (%) EKSJÖHUS BOSTAD AB Bostadsutvecklare somköper, utvecklar och säljer fastigheter för bostadsändamål, främst till bostadsrättsföreningar och fastighetsägare runt om i Sverige. Tillverkningen sker i systerbolaget Eksjöhus Modulbygg AB. 2024 Överlämnade bostäder: 1 BRFmed 44 bostäder (2023: 118 st BRF, 12 hyresrätter) Antal anställda: 3 st (2023: 6 st) Grundat: 2017 Ägs till: 51% Vd: Johan Karlsson Johan Karlsson, vd, Eksjöhus Bostad AB EKSJÖHUS BOSTAD AB ”Vi detaljplanerar för fler trygga bostäder." I en sval marknad för nyproduktion valde Eksjöhus Bostad att rusta för framtiden. Det resulterade i ett 2024 som präglades av planering och strategisk utveckling. n – Vår inriktning på bostadsrätter för förstagångsköpare var särskilt utsatt under 2024. Det påverkade inte bara oss, utan hela branschen, säger Johan Karlsson, vd. Den svala marknaden innebar att inga nya byggprojekt påbörjades under 2024. – Vårt fokus låg istället på att anpassa vår verksamhet och organisation efter de förändrade marknadsförutsättningarna. Tider av lågkonjunktur är ett bra tillfälle att lägga grunden för framtida affärer, säger Johan. Resultatet är ett breddat erbjudande, där Eksjöhus Bostad öppnar för fler typer av projekt och därmed nya målgrupper. Det är en strategisk satsning som lägger grunden till en ökad omsättning och större lönsamhet de kommande åren. Men all bostadsproduktion har inte stått still. Under året färdigställdes 44 bostäder i Stockholmsregionen, en region där Eksjöhus Bostad också genomförde ett nytt markförvärv med plan på 80 nya bostäder. Dessutom påbörjades detaljplane- arbetet för ett område med 200 bostäder i Svedala kommun. – Vi ser fram mot ett 2025 med lägre räntor och lägre prisökningstakt för byggmaterial. Det stimulerar efterfrågan på nyproduktion och gör en sval marknad lite varmare. Vi står definitivt redo, avslutar Johan. Johan Karlsson
18 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell n År 2020 genomförde vi vår första klimatberäkning. Den omfattade scope 1 och 2* och gav oss en första bild över inom vilka områden vi har störst negativ påverkan på klimatet. Beräkningen omfattade direkta utsläpp från vår egen verksamhet (scope 1) samt indirekta utsläpp från köpt el, värme och kyla (scope 2). Två år senare, 2022, genomförde vi en kompletterande klimatberäkning där vi inkluderade Scope 3. Detta område omfattar utvalda indirekta utsläpp som är ett resultat av vår egen eller våra leverantörers verksamheter, något som utgör den absolut största delen av vår klimatpåverkan som koncern. I scope 3 finns totalt 15 definierade delområden. I ett första skede valde vi att fokusera på 4 områden; inköpta material (3.1), avfall (3.5), anställdas pendlande (3.7) samt nedströms godstransporter (3.9). Den största källan till utsläpp för koncernen som helhet är område 3.1 – inköp av varor och material – som också står för den största delen av utsläppen i scope 3. Detta är ett delområde där en stor del av lösningen inte ligger inom den direkta ramen för vår egen verksamhet. Därför identifierade vi tidigt behovet av en aktiv dialog med våra leverantörer. Under 2023–2024 prioriterade vi dialogen med våra leverantörer för att bättre förstå hur vi tillsammans kan minska utsläppen. Behovet av en aktiv dialog är något som ökat ytterligare av initiativ som EU:s avskogningsförordning (EUDR), något som ställer nya krav på både oss själva och våra leverantörer. Trots en god dialog är det mycket arbete som återstår. Inte minst för att reda ut hur vi tillsammans bäst möter de nya direktiven och förordningarna. Samtidigt finns det frågor där vi själva äger åtgärderna. Transporter är ett stort och viktigt område inom scope 1 som vi arbetat aktivt med sedan 2020. En av de viktigaste och mest betydande åtgärderna är vår transportplanering. Under 2024 tog vi nya kliv för att minska onödiga transporter genom att själva ta över leveransen av stenull till våra fabriker. Genom att planera logistiken kan våra egna lastbilar nu stå för en stor del av stenullsleveranserna på väg tillbaka från sina husleveranser runt om i landet. Samtidigt visar klimatberäkningen att förnybar diesel (HVO) har potential att minska våra utsläpp med 80–85 procent. Vi har i dagsläget inte möjlighet att tanka 100 procent förnybart, eftersom det hade inneburit långa omvägar som motverkat syftet. Medan vi utreder frågan tankar vi diesel med upp till 7 procent inblandning av den förnybara råvaran rapsmetylester. Under 2024 tog vi också ytterligare kliv för att minska vår påverkan i Scope 2, där elektricietet och fjärrvärme är stora utsläppsposter. Vår egen solcellsproduktion ökade med 36 procent från 2023 och har visat sig vara en god investering ur flera perspektiv. Arbetet med att minska vårt träspill fortsatte på Eksjö Industri. Under året ökade vi vårt uttag med 1,3% på Eksjö Industri, vilket innebär att vi får ut mer råvara av varje timmerstock och ett bättre nyttjande av skogen – vår viktigaste och mest värdefulla råvara. En av våra viktigaste åtgärder för en minskad klimatpåverkan är den dubbla väsentlighetsanalysen som genomfördes under hösten. Den kompletterar vår tidigare väsentlighetsanalys och omfattar nu ett bredare perspektiv på klimat och samhälle. Under 2025 kommer vi att analysera resultatet och uppdatera våra väsentliga hållbarhetsfrågor. Något vi hoppas leder till ett mer effektivt arbete för en minskad klimatpåverkan. *The Greenhouse Gas Protocol (GHG-protokollet) är ett internationellt ramverk för beräkning och rapportering av företags växthusgasutsläpp som delar upp utsläppen i tre olika scope. SÅ ARBETAR VI MED Vår klimatpåverkan. År 2022 genomförde vi en fördjupad klimatberäkning. Den gav oss nya insikter, framför allt kring hur våra leverantörers verksamhet påverkar vårt övergripande klimatavtryck. Under 2024 har vi fortsatt arbetet med att analysera och identifiera hur vi bäst minskar våra utsläpp och vår klimatpåverkan.
19 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index *Under 2021 har egen eldning av träspill ersatts av inköp av fjärrvärme, där leverantören förbränner mixade bränslen. Effekten blir att LindholmsGruppen AB:s fossila påverkan för värme därmed ökar. **I beräkningen för scope 3 inkluderades 4 av totalt 15 definierade delområden enligt GHG-protokollet. De största utsläppen kommer från olika trämaterial, isolering, el och vvs samt betong till husgrunden. MILSTOLPAR PÅ VÄGEN Sedan 2020 har vi tagit viktiga kliv på vägenmot en klimatneutral tillverkning och produktion. Så här ser vägen framåt ut. FÖRDELNING CO2e PER SCOPE "En av våra viktigaste åtgärder för enminskad klimatpåverkan är den dubbla väsentlighetsanalys som genomfördes under hösten. Den kompletterar vår tidigare analys och omfattar ett bredare perspektiv på klimat och samhälle." Klimatberäkning genomförd 2022 (fördelat per scope, baserad på 2021-års värden) Scope Utsläppskälla tCO2e Andel Scope 1 Stationär förbränning (biopanna) mobilförbränning (diesel/bensin från företagsbilar) samt läckage av köldmedia 1 003 4% Scope 2 Elektricitet och fjärrvärme* 2 519 10% Scope 3 Inköp av varor (och tjänster), nedströms transporter, avfall, medarbetarnas pendling.** 22 118 86% Totalt 25 641 S3 86% S2 10% S1 4% Klimatberäkning Scope 1 och 2 2020 Klimatberäkning Scope 1 , 2 och 3 2022 Klimatneutrala 2030 Ny klimatberäkning scope 1-3 2025 Läsmer omhur vi arbetat med vår dubbla väsentlighetsanalys på sida 32.
20 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell SÅ ARBETAR VI MED Effektiv resurshantering. Att hantera våra resurser på ett effektivt sätt är nödvändigt för en klimatneutral tillverkning år 2030. Tack vare vår kontroll över hela produktionskedjan – från råvara till leverans – har vi goda förutsättningar att optimera och minska vår användning av råvaror och energi. Så här arbetar vi för en effektiv resurshantering. ETT SMARTARE SÅGVERK SPARAR MER SKOG Under 2021 investerade vi i ett nytt kombiverk på Eksjö Industri. I det gamla justerverket bedömdes brädor och plankmanuellt. I vårt nya kombiverk finns i stället en scanner somautomatiskt läser av virkets dimension, längd, kvalité och kvalitetsfel. Med hjälp av scannern erhålls en jämnare ochmer exakt kvalitetskontroll av varje bräda och planka. Programvaran i scannern kalibreras löpande och blir därmedmer träffsäker på att nyttja virket på ett effektivt och optimalt sätt. Vi kan genomdessa investeringar aptera timret redan i skogenmer optimalt ochminska övermålet på timmerråvaran. Detta ger en råvarubesparing omcirka 750m3 FUB*/år. *Fast mått under bark CERTIFIERING FÖR SKOGSFASTIGHETER En stor del av råvaruinköpen somhanteras av Eksjö Industri kommer från enkel- eller dubbelcertifierade avverkningar, enligt FSC© och/ eller PEFC. Standardens efterlevnad kontrolleras av tredje part. En rad krav ställs på den certifierade skogsägaren utöver svensk skogsvårdslag. Det är bl.a. krav att uppdatera fastighetens skogsbruksplan var 10:e år, att avsätta skog för den biologiskamångfaldenmen även avsättning för anpassat brukande av skogen. På FSC© och PEFC hemsida hittar dumer omstandardkraven för skogsägaren. (se.fsc.org eller pefc.se) 0 NYTT SOLREKORD UNDER 2024 Under våren2024produceradevi nästan800MWh solel i våra anläggningar. Ett nytt, soligt rekord! MWh 500 600 700 800 400 300 200 100 2022 215 2023 583 2024 792 Biologiskmångfald – en grund för vår långsiktiga hållbarhet Frågan ombiologiskmångfaldär ett bra exempel på komplexiteten i mångaav de hållbarhetsfrågor vi arbetarmed. Vid en ökad hänsyn av skogligaåtgärder kan effektivitetenminska och andelen transporter ökar. Vi blir alltsåmindre resurseffektiva påkort sikt. På lång sikt är biodiversitet nödvändigt för enmermotståndskraftig skog somkan stå emot torka och naturkatastrofer bättre. En välmående skogger också en bättre återväxtmed fler arter sombidrar i ekosystemet. Biologiskmångfaldär ett område där vi behöver väga kortsiktiga och långsiktiga intressenmot varandra. InomLindholmsGruppen vill vi vara en förebild och visamöjligheternamedde skärpta kraven och vikten av att tänka långsiktigt i den här och andra liknande frågor. Under 2024 har vi uppdaterat någraav våra fastigheters skogsvårdsplaner, vilket är ett standardkrav när fastigheten är certifierad. Arbetetfortsätter under 2025.
21 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index 2024 2023 2022 Virke (m3sv) 12 810 19 712 25 259 Varav Eksjöhus AB 11 649 18 520 23 418 Varav Eksjöhus Modulbygg AB 1 161 1 192 1 841 Timmerköp (m3fub) totalt till egen försågning 117 690 118 879 123 595 sv = sågat virke. fub= ”fast under bark”, används för timmer, dvs stocken utan bark. Från hösten 2021 är allt virke som förbrukas inom koncernen certifierad. TRÄFÖRBRUKNING – INTERNMATERIALFÖRBRUKNING INOM LINDHOLMSGRUPPEN 2024 2023 2022 PEFC 1 903 (1,6%) 2 845* (2,4%) 21 927 (17,7%) FSC© 0 (0%) 0 (0%) 2 347 (1,9%) Dubbel certifiering 54 669 (46,5%) 68 148 (57,3%) 60 017 (48,6%) Certiferad råvara totalt 56 572 (48,1%) 70 993 (59,7%) 84 291 (68,2%) *Dubbelcertiferat timmer har ökat på bekostnad av enkelcertiferat timmer. Andelen certifierat inköpt timmer varierar över åren beroende på vilka timmerleverantörer vi köper från. Vi har idag högre andel certifierade inleveranser av råvara än vad våra kunder efterfrågar i slutprodukten. Att köpa en högre andel certifierat timmer kan också påverka transportavståndet negativt. All råvara Eksjö Industri AB köper in ska vara FSC® certifierad (FSC®-C125137) eller FSC® Controlled Wood. Råvara som inte är certifierad är kontrollerad och ska uppfylla FSC® krav för FSC® Controlled Wood och kan endast köpas in från andra FSC® certifierade företag. Genom detta förfarande garanteras spårbarhet tillbaka i hela produktionskedjan. Läs gärna mer på https://se.fsc.org/se-sv om vilka krav standarden ställer. CERTIFIERAD RÅVARA – (M3FUB OCH ANDEL %) El Fjärrvärme Eksjöhus AB 1 589 1 275 Eksjö Industri AB 3 634 14 194 Sävsjö Trähus AB 410 638 Eksjöhus Modulbygg AB 677 411 Eksjöhus Bostad AB* 0 0 LindholmsGruppen, totalt 2024 6 310 16 518 2023 6 776 17 444 2022 7 130 17 185 ENERGIFÖRBRUKNING INOMORGANISATIONEN *Eksjöhus Bostad AB rapporterar inte någon el eller värme pga att de sitter i hyrda lokaler. Förbrukning (MWh) Energiförbrukning, Träförbrukning, Certifierad råvara
22 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell SÅ ARBETAR VI MED Transporter. Transport av råvaror och leveranser av färdiga hus är en central del av vår verksamhet. Våra lastbilar, truckar och personbilar är tillsammans en av våra största utsläppskällor och därför en av våra mest prioriterade frågor. Vårt arbete fokuserar på att dels minska antalet transporter, dels minska utsläppen från de transporter som ändå görs. Så här arbetar vi för att minska utsläppen. PROFFSIGARE PACK MINSKAR ONÖDIGA TRANSPORTER Ett nytt affärssystempåverkar intebaraaffärerna. Det påverkar ävenpacklistorna, visar det sig. Tack varemöjligheterna i Eksjöhus nyaaffärssystemMonitor kanallaplock- ochpacklistor nu digitaliseras i applikationen PackageHandler. Det somtidigare mest fanns i huvudet på vår erfarnapersonal ochpåotympliga pappers-packlistor, finns nu tillgängligt digitalt i närmaste surfplatta. Var, hur ochnär enartikel skapackas är nu tydligt beskrivet ochenkel att kommaåtmedett knapptryck. Eller fingertryck. Det minskar risken för fel ochonödiga transporter påområdet. Förutomatt effektiviserapackningenger det ocksåenextra trygghet vid sjukdomochnyanställningar, dåallanuhar tillgång till samma information. FYLLDA BILAR GER FÄRRE TRANSPORTER Under 2024 tog Eksjöhus över ansvaret för stenullstransporterna till husfabriken i Eksjö. Anledningen? Större kontroll över transporternager störremöjlighetminskaantalet onödiga transporter på vägarna. Albin Selskog, ny transportansvarigpå Eksjöhus, förklarar mer. – Färre transporter är en prioritet för oss. Ett sätt att undvika onödiga lastbilar på vägarna är att låta bilar som är på väg hem från husleveranser plocka med material till vår husfabrik. En förutsättning för det är att vi själva kan kontrollera och planera inleveranser av råvaror och material till fabriken, förklarar Albin. Under 2025 kommer Albin arbeta vidare med logistikplaneringen för att undvika tomma transporter. HEJ ALBIN! DU ÄR NY TRANSPORTANSVARIG PÅ EKSJÖHUS! – Det stämmer bra det! Jag började som vikarie efter Rickard och tog över rollen som transportansvarig lagom till sommaren 2024. Hur såg din tidigare roll ut? – Jag är en av dem som haft äran att leverera våra fina hus till kunderna i rollen som lastbilschaufför. Jag började på Eksjöhus 2017 och jobbade med husleveranser fram till att jag hoppade på vikariatet som transportansvarig under våren 2024. Har det varit som du tänkt dig? – Jag kände till en hel del sedan innan, utifrån min tidigare roll. Mycket har varit som jag förväntade mig. Mitt stora fokus har, förutom på att komma in i rollen, legat på logistik och transportplanering, som är något jag brinner för. Hur ser du på 2025? – Mer planering! Under 2025 arbetar vi för färre tomma bilar på vägarna och mer kontroll över logistiken. Den mest hållbara transporten är den som inte behövs, som vi brukar säga. Nyckeln stavas planering. Ju större kontroll vi har över ut- och intransporterna, desto mer bränsle sparar vi. Albin Selskog
23 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index Utsläpp från transporter 2024 2023 2022 Antal fordon, st 9 9 9 Total körsträcka , km 640 399 698 458 633 633 Total bränsleförbrukning, liter 236 307 264 727 243 949 Genomsnittligbränsleförbrukning l/100 km 36,9 37,9 38,5 Totala koldioxidutsläpp, ton CO2e* 621,2 704,2 660,3 Förändring koldioxidutsläpp, ton CO2e -83 43,9 24,2 Förändring koldioxidutsläpp (%) -11,8% 6,6% 3,8% Levererade Eksjöhus Sverige (st) 211 341 392 * Avser alla transporter, såväl husleveranser och virkesleveranser som returtransporter av material till fabrik m.m. Utsläpp från egna lastbilar SMÅLANDS SNÅLASTE LASTBILSCHAUFFÖRER? Nu tillhör samtliga 9 lastbilar på Eksjöhus den högsta miljöklassen för tunga fordon – Euroklass 6. Det innebär att våra lastbilschaufförer nu kan köra ännu snålare på sina husleveranser runt om i landet. Vårt senaste tillskott i fordonsflottan är en Scania S530 som välkomnades till fordonsparken under förra året, vilket innebär att samtliga lastbilar utom en är från 2019 eller senare. Men gör det någon skillnad? Jo, tack. För varje ny lastbil sparar vi nästan 1 liter per mil, tack vare bränslesnåla Euroclass 6-motorer. Ibland måste man helt enkelt spendera för att kunna snåla. NYTT ÅR – NY ELTRUCK Det är nya tider på Eksjöhus fabriksområde. I somras välkomnade vi vår tredje eltruck till samlingen, en kraftfull Merlinum från svenska Merlinum Forklifts i Ljungby. Det innebär att samtliga av Eksjöhus mest använda truckar nu är eldrivna. I samband med vårt nya inköp passade vi på att bygga ett nytt garage, helt anpassat för vår eldrivna truckflotta. Garaget har även plats för tre truckar till, när det blir dags att utöka familjen. Dessutom innehåller det ett vattenverk för produktion av destillerat vatten, något som används till batterierna. Som bonus har vattenverket kapacitet att förse truckbattier inom hela LindholmsGruppens med destillerat vatten. ”Nyckeln stavas planering. Ju större kontroll vi har över ut- och intransporterna, destomer bränsle sparar vi.” Albin Selskog, transportansvarig, Eksjöhus AB
24 LindholmsGruppen Organisation Mål & Strategi VD ord Affärsmodell SÅ ARBETAR VI MED En hållbar arbetsplats. Hos oss stannar man länge. Så har det varit historiskt – så vill vi att det ska fortsätta. Våra medarbetare är en del i vår affärsmodell, där vikten av långsiktighet och ekonomisk trygghet förutsätter hög kompetens och låg omsättning bland våra kollegor. Vi gör allt för att de ska trivas, må bra och utvecklas tillsammans med LindholmsGruppen. Så här arbetar vi för en hållbar arbetsplats. KOMPETENSUTBILDNING FÖR ATT MÖTA KONJUNKTUREN Under året anpassade vi personalstyrkan i flera av koncernens bolag för att möta en vikande konjunktur. Totalt omfattades 24 medarbetare, fördelat på Eksjöhus och Eksjöhus Bostad. Större varsel och uppsägningar är en sista utväg. För att begränsa omfattningen satsade vi parallellt på vidareutbildning och kompetensutveckling. Pia Göransson, personalansvarig på LindholmsGruppen, berättar mer. – Vi vill att våramedarbetare ska utvecklas inomorganisationen, vilket innebär att vi kan behålla kompetens trots tuffare tider. Samtidigt har vi implementerat nya systemunder året somkräver ny kunskap hosmångamedarbetare. Implementeringen av det nya affärssystemet Monitor och konstruktions-mjukvaran Vertex på Eksjöhus har krävt en stor utvecklingsinsats. –Monitor är en särskilt viktig del i vår resamot klimatneutralitet, eftersomdet ger oss en störremöjlighet att mäta och följa upp vår materialhantering. Utbildningsinsatserna kring det nya systemet omfattar alla från truckförare till ekonomer och har pågått under större delen av 2024, berättar Pia. Gruppdynamik och ledarskap är andra frågor somstått på agendan. Med hjälp av EU-medel genomfördes en ledarut- bildning för alla team- och arbetsledare inomkoncernen. Ett tjugofemtal medarbetare deltog i utbildningen. – Vi fick otroligt bra gensvar. Många upplever att arbetsgrupperna blevmer välfungerande och komsamman på ett bättre sätt. Flera berättar också att de utvecklades sombåde ledare ochmänniskor, vilket är ett fantastiskt betyg, säger Pia. Samtliga utbildningsinsatser fortsätter med fördjupnings- tillfällen under 2025. NYA RUTINER GAV LÄGST SJUKFRÅNVARO PÅ 8 ÅR Under 2024 förtydligade vi våra riktlinjer för rehabsamtal. Anledningen var en svag, men oroväckande trend i antalet registrerade frånvarotillfällen. För att stävja trenden arbetade vi fram nya rutiner och checklistor tillsammansmed personalansvariga medarbetare i hela koncernen. Därför är det extra glädjande att vi summerar ett 2024med lägst sjukfrånvaro sedan 2017. Under 2025 fortsätter vi lanseringen av de nya rutinerna somger våramedarbetare nya verktyg för att förebygga sjukfrånvaro. LINDHOLMSGRUPPEN TILLSÄTTER KRISGRUPP I OROSTIDER Brand, olycka eller annan allvarlig händelse. Det är några scenarier som LindholmsGruppens nya krisgrupp arbetat med under året. Krisgruppen, som består av en grupp om 7 medarbetare i ledande position, bildades för att säkerställa en formell krisplan och skapa en större trygghet för medarbetarna i händelse av kris. Den nya bokbytarhyllan i matsalen har blivit en naturlig mötesplats och dialog- startare. En enkel och uppskattad åtgärd som bidrar till en bättre arbetsmiljö.
25 Hållbarhetsrapport 2024 Våra bolag Våra hållbarhetsfrågor Styrning & Uppföljning GRI-index Att vara en attraktiv arbetsgivare handlar inte bara om att få befintlig personal att trivas. Lika viktigt är förmågan att attrahera ny kompetens i konkurrens med andra arbetsgivare. En förutsättning för det är nöjda medarbetare som blir goda ambassadörer. För att nå dit arbetar vi bland annat med: – Mångfald och jämställdhet som en naturlig del av vår personalpolitik. – Regelbundna Medarbetarsamtal och medarbetarundersökningar för att säkerställa en god arbetsmiljö. – Ett systematiskt arbetsmiljöarbete tillsammans med arbetstagare och skyddsombud för att undvika att våra kollegor kommer till skada fysiskt eller psykiskt. – Hälsokontroll för alla anställda, med personligt program för att främja välmående och hälsa. – Friskvårdsbidrag och möjlighet att köpa personalcykel för att främja mer motion i vardagen. Nymatsal ökar gemenskapen på Eksjöhus Den ålderstignamatsalen på Eksjöhus huvudkontor har fått sig ett rejält lyft. Nya ytskikt och ny planlösning har förvandlat den gamla personalmatsalen till en ny samlingsplats, med rumför både goda luncher och trevlig gemenskap. Näst på tur står en upprustningavmatsalen i produktionshallen, innan renoveringsprojektet flyttar vidare till Eksjö Industri, där en uppritadplan för nytt lunchrumfinns redo att verkställas. Så attraherar vi nyamedarbetare och ökar trivseln
lindholmsgruppen.seRkJQdWJsaXNoZXIy ODk2Nzg=